Noderīgi padomi

Kā izvēlēties piemērotāko spēka trenažieri?

Kompleksie trenažieri plašā izvēlē
10 09 2021
sieviete majas apstaklos nodarbojas ar speka treniniem

Lai uzturētu sevi formā, nepieciešams gan veselīgs un pilnvērtīgs uzturs, gan arī fiziskas aktivitātes – šīs abas komponentes iet roku rokā. Vai ziniet, kā Jūsu ķermenim var palīdzēt spēka trenažieri? Noskaidrojiet to šajā bloga rakstā!

Spēka treniņi vs izturības treniņi

Treniņu veidi ir daudz un dažādi, taču lielāko daļu no tiem iespējams iedalīt divās frontēs – spēka un izturības treniņos. Kādas ir to galvenās atšķirības?

Izturības treniņi

Kā jau iespējams noprast pēc to nosaukuma, izturības treniņi, nodrošinot kardiovaskulāro slodzi, palīdz trenēt izturību, uzlabot sirdsdarbību, asinsriti, uzlabot miega kvalitāti, kā arī sniedz ķermenim enerģijas lādiņu. Turklāt – vai esiat dzirdējis par endorfīniem jeb laimes hormoniem? Izturības treniņu laikā, it īpaši – skrienot, izdalās šī maģiskā viela, kas cilvēkam liek justies laimīgam. Pie izturības treniņiem pieskaitāma arī peldēšana, airēšana, kalnu un šosejas riteņbraukšana, aerobika un dažādas deju nodarbības.

virietis peldbaseina nodarbojas ar profesionalo peldesanuvirietis ar kiveri galva brauc pa soseju ar sosejas riteni

Spēka treniņi

Spēka treniņu mērķis ir citādāks – likt strādāt muskuļiem un padarīt tos spēcīgākus. Starp citu – lai gan svara zaudēšanai parasti iesaka izturības treniņus, liela nozīme ir arī spēka treniņiem. Kāpēc? Pavisam vienkārši – jo vairāk muskuļu, jo vairāk tiek dedzinātas kalorijas (muskuļu “uzturēšanai” ķermenim jāpatērē vairāk enerģijas), kā arī šis treniņu veids uzlabo vielmaiņu. Spēka treniņiem iespējams izmantot gan pašam savu svaru, piemēram, veicot tā saukto pumpēšanos, tomēr, ja vēlaties spēka treniņiem pieiet nopietni, nepieciešami spēka trenažieri. Par to vairāk – raksta turpinājumā.

virietis majas apstaklos vingro ar hantelemsieviete majas taisa atspiesanas vingrinajumus

Trenažieru klāsts – ļoti plašs

Sākot ar hantelēm un beidzot ar daudzfunkcionāliem kompleksajiem trenažieriem – tik dažādi ir spēka trenažieri un aksesuāri. Taču, pirms iegādājies kādu no konkrētajiem trenažieriem, iepazīsties ar katra trenažiera/aksesuāra veidu un tā priekšrocībām.

Hanteles

Kurš gan vismaz dažas reizes mūžā nav izmantojis hanteles! Tām ir vairākas priekšrocības – pirmkārt, hanteles ir salīdzinoši lētas, un, otrkārt, to uzglabāšanai nav nepieciešama liela platība – vari tās paslēpt zem gultas, skapī vai ielikt istabas stūrī. Ja grasāties trenēties nopietni un arī pakāpeniski palielināt slodzi, iegādājieties hanteles ar vairākiem svaru diskiem, lai varētu pielāgot to svaru. Tomēr hantelēm ir kāds mīnuss – tās iespējams izmantot tikai ķermeņa augšdaļas trenēšanai.


Svarcelšanas stienis

Ja vēlaties lielāku slodzi un daudzveidīgākus treniņus, apdomājiet arī svarcelšanas stieņa iegādi – ar tā palīdzību iespējams veikt dažādus svarcelšanas vingrinājumus. Ja svarcelšanas stieni grasieties izmantot arī spiešanai guļus, noteikti iegādājies piemērotu svarcelšanas solu. Kā arī parūpējieties par to, lai zem svaru stieņa būtu aizsargpaklājs – tā izvairīsieties no sabojāta grīdas seguma, turklāt aizsargpaklājs grīdu pasargā arī no sviedru nonākšanas uz tās.


Vēdera preses soli

Ja Jums ir viens konkrēts mērķis – nodarboties tikai ar vēdera muskulatūras attīstīšanu, vēdera preses sols ir tieši tas, kas Jums nepieciešams. Taču neaizmirstiet, ka perfektas vēdera preses iegūšanai nepietiks tikai ar vienu vingrojuma veidu!

sieviete majas taisa vedera preses vingrinajumus

Treniņu soli

Treniņu sols jau ir nākamais līmenis – tas sniedz daudz plašākas treniņu iespējas, salīdzinot ar jau nosauktajām lietām. Taču treniņu soli ir ļoti daudzveidīgi, tāpēc, pirms veicat savu izvēli, noskaidrojiet, vai konkrētais modelis ļauj trenēt Jūsu interesējošās muskuļu grupas.


Kompleksie trenažieri

Dēvēti arī par daudzfunkcionālajiem trenažieriem un universālajām fitnesa stacijām, šie kompleksie spēka trenažieri sniedz visplašākās treniņu iespējas – sākot ar īpašu treniņu ikriem un beidzot ar kakla muskulatūras stiprināšanu. Taču, izvēloties šādu spēka trenažieri, jāņem vērā tā visai lielais izmērs, tāpēc pirms tam noteikti veiciet kārtīgus aprēķinus, lai saprastu, kur to visērtāk novietot.


Četri ieteikumi iesākumam

Ja arī Jūs esat nolēmis pievērsties spēka treniņiem, bet ar plānveidīgu trenēšanos līdz šim esat bijis uz Jūs, Jums noteikti ir daudz jautājumu. Taču, lai saprastu, ar ko sākt, esam apkopojuši četrus padomus, kas Jums var lieti noderēt.

Sabalansējiet slodzi

Uzsākot treniņus, nereti parādās arī milzīga iedvesma un gribasspēks, taču to jāmāk iegrožot – pretējā gadījumā varat sev nodarīt vairāk ļauna nekā laba. Šī iemesla dēļ pirms treniņu uzsākšanas labāk ieguldīt nedaudz naudas konsultācijai ar fitnesa treneri, lai Jums tiktu sastādīts atbilstošs treniņu plāns. Turklāt šādā gadījumā varat palūgt palīdzību arī jautājumos par uzturu.

Veiciet pareizas kustības

Veicot vingrojumus ar svariem, pareizas un precīzi izpildītas kustības ir īpaši svarīgas – pretējā gadījumā treniņš nebūs efektīvs, turklāt, veicot nepareizas darbības, varat iedzīvoties nopietnās traumās.

Ieklausieties savā ķermenī

Arī tad, ja izmantojat profesionāli izveidotu treniņplānu, reizēm var pienākt dienas, kad ķermenis pats pasaka priekšā, ka šoreiz kāds no vingrojumiem (vai arī viss treniņš) jāizlaiž un spēka trenažieri nevēlaties redzēt ne acu galā. Līdzīgi arī ar uzturu – nereti iespējams just, kādus tieši pārtikas produktus Jūsu ķermenis vēlas. Šādos brīžos noteikti paklausiet savam ķermenim – tas pēcāk būs pateicīgs.

sabalansets uzturs fiziski aktiviem cilvekiem

Uzstādiet sev mērķi

Lai gan sākotnēji trenēties noteikti būs aizraujoši, ar laiku motivācija gribot negribot var zust. Ko šādā gadījumā darīt? Risinājums ir pavisam vienkāršs – pirms treniņu uzsākšanas izvirziet sev kādu vienkārši definējamu mērķi, piemēram, mēneša laikā zaudēt trīs liekos kilogramus, aizvadīt 3 treniņus katru nedēļu vai arī spēt pievilkties 10 reizes. Un, pats galvenais – mērķi uzstādiet reālistisku, taču tajā pašā laikā – arī tādu, lai tā piepildīšana radītu gandarījuma sajūtu.

Ieguvumi, nodarbojoties ar spēka treniņiem

Vai Jums ir radies jautājums, kāpēc vajadzētu nodarboties ar spēka treniņiem? Mums Jums ir vairākas atbildes uz šo jautājumu!

  • Veselības uzlabošana – kā jau ikviena sportiska aktivitāte, arī spēka treniņi sniedz virkni priekšrocību veselībai – sākot ar osteoporozes riska samazināšanu un beidzot ar “labā” holesterīna pavairošanu;
  • Stresa samazināšana – treniņš ir arī lieliska iespēja samazināt stresa līmeni, jo treniņa laikā Jums nebūs laika (un vēlēšanās) domāt par to, ka šodien darbā esat saņēmis brāzienu vai arī rīt jādodas pie zobārsta;
  • Labāks miegs – šis ieguvums iet roku rokā ar abiem iepriekšējiem punktiem. Ja parasti iemigšanai Jums nepieciešams ilgāks laika sprīdis un nakts laikā vairākas reizes mēdzat pamosties, pamēģiniet dažas stundas pirms gulētiešanas veikt spēka treniņu – labs miegs būs garantēts;
  • Pievilcīgāks ķermenis – būsim godīgi – arī tad, ja ķermeņa formām piešķir sekundāru nozīmi, trenēts un proporcionāls ķermenis izskatās labāk nekā alusvēders un līka mugura. Regulāri (un pareizi) izmantojot spēka trenažieri, slaids un izskatīgs augums nekur neizpaliks.

fiziski aktivi cilveki izrada savus rokas muskulus

Vai arī Jūs esat nolēmis izmēģināt priekšrocības, ko sniedz spēka trenažieri, taču nevēlaties doties uz pārpildītajām sporta zālēm? Iegādājieties kādu no trenažieriem pie mums interneta veikalā 220.lv – piedāvātais klāsts ir gana plašs un daudzveidīgs.

Kā jūs novērtējat šo ierakstu?