Noderīgi padomi

Izvēlne

Makšķerēšanas piederumi: kā izvēlēties pareizos?

Plaša izvēle makšķerēšanas piederumiem
13 04 2021
virieties makskere saulrieta

Ikviens makšķernieks var apliecināt, ka veiksmīgai makšķerēšanai ir nepieciešami ne tikai labas makšķerēšanas vietas vai labas prasmes – vienlīdz svarīgi ir arī piemērotie makšķerēšanas piederumi. To daudzveidība bieži rada daudz jautājumu tiem, kas vēlas iesaistīties šajā nodarbībā pirmo reizi, tomēr, iegādājoties šos piederumus, ir jāņēm vērā pamata nianses, tad arī Jūs ļoti viegli atradīsiet tieši Jums vispiemērotākos.

Pamata makšķerēšanas piederumi

Lai arī tagad tirdzniecībā var atrast ļoti plašu makšķerēšanas piederumu klāstu, jāsāk ar vissvarīgākajām precēm, bez kurām makšķerēšana noteikti neizdosies. Katram šādam produktam ir savas izvēles nianses, kas Jums būtu jāpārzina.

dazadi makskeresanas piederumi

Makšķere

Pats par sevi saprotams, ka tas ir vissvarīgākais makšķerēšanas piederums, tāpēc tā ir jāizvēlas ļoti atbildīgi. Vissvarīgākais, kas ir jāņem vērā, ir šīs nianses:

  • Makšķeres garums un svars. Garākas makšķeres nodrošina iespēju veikt tālākus metienus, taču manevrēt ar šādiem izstrādājumiem būs daudz grūtāk. Ja esat iesācējs, dodiet priekšroku vieglākiem un īsākiem, vai vismaz vidējiem modeļiem – ar šādām makšķerēm būs daudz vieglāk tikt galā.
  • Makšķerēšanas veids. Makšķeres specifikācijas var atšķirties atkarībā no makšķerēšanas veida, ar kuru Jūs plānojat nodarboties. Mūsdienu tirgū ir iespējams atrast spiningošanai, karpām, dibena, plūdiņa vai ziemas makšķerēšanai piemērotus ražojumus. Detalizētāka informācija par šo makšķeru pielietošanas iespējām ir sniegta to aprakstos, tāpēc Jums vienkārši ir jāizlemj, kurš makšķerēšanas veids ir piemērots tieši Jums. Vēl ir vērts apskatīt teleskopiskās makšķeres: šobrīd tas ir viens no populārākajiem un daudzpusīgākajiem šo ražojumu veidiem.
  • Materiāls. Prasīgāki makšķernieki parasti izvēlas makšķeres, kas ir izgatavotas no oglekļa šķiedras vai grafīta, jo tās ir stingras, vieglas un ļoti izturīgas. Vēl viena populāra izvēle ir stikla šķiedra – šādi produkti ir smagāki, bet pietiekami elastīgi un ilgmūžīgi. Savukārt, makšķeres no pastiprinātas plastmasas pārsteigs ar ļoti izdevīgu cenu: ja Jūs tikai sākat iepazīties ar šo „pasākumu“, varat droši sākt ar šo variantu.
  • Turētājs. Šī svarīgā detaļa ievērojami atvieglos makšķerēšanas procesu – nostiprinot makšķeri vajadzīgajā pozīcijā, Jūs paši spēsiet ietaupīt papildu spēkus. Turklāt, pats produkts nesaskarsies ar ūdeni un tāpēc kalpos vēl ilgāk.

Spole

Izvēloties spoli, vissvarīgākais ir ņemt vērā to lielumu, lai tas būtu saskaņots ar Jūsu makšķeri. Ja izmantojat vieglu un elastīgu makšķeri, tad ar to vislabāk ir izmantot mazu spoli, un, ja tā ir smagāka, ar garāku un izturīgāku auklu, būs nepieciešama attiecīgi lielāka spole. Tiesa, makšķerēt ir iespējams arī bez spoles – šāda metode ir īpaši piemērota agram pavasarim, kad zivis ļoti bieži pulcējas tuvāk krastam, tāpēc ar šādu makšķeri ēsmu varēs iemest ārkārtīgi viegli un precīzi.

jaunakais spoles modelis adaptets makskerei


Aukla

Izvēloties makšķerēšanas auklu, jāņem vērā trīs galvenie kritēriji:

  • Tips. Aukla medz būt monopavediena, fluorkarbona vai pītā. Monopavediena aukla ir elastīga, ārkārtīgi slidena un peldoša, bet nav īpaši piemērota džiga makšķerēšanai. Ar šādu auklu ir iespējams noķert lielākas zivis. Zemu izmaksu dēļ, to bieži iesaka iesācējiem. Tikmēr fluorkarbona auklu bieži izvēlas pavadām, spiningošanai un ķeršanai, piemēram, asariem vai sapaliem. Tos var izmantot arī kā galveno auklu, izmantojot multiplikatora spoli. Šāda veida modeļi pārsteidz ar ilgu kalpošanas laiku un izturību pret sauli un ūdeni. Spiningošanai visbiežāk tiek izvēlēta pītā aukla: tā atšķiras ar augstu izturību un neizstiepjas, tāpēc ēsma tiek saglabāta pat esot dažādiem šķēršļiem.
  • Izturība. Katra aukla var izturēt noteiktu zivs svaru. Šis parametrs vienmēr ir iekļauts preces aprakstā, tāpēc Jums vienkārši jāzina, cik smagu lomu plānojat ķert.
  • Krāsa. Ideālā gadījumā makšķerēšanas auklai būtu jābūt neredzamai, tāpēc priekšroka noteikti ir jādod caurspīdīgiem modeļiem.

dazadu krasu un garuma auklas


Āķi

Āķu izvēle ir atkarīga no tā, kādam makšķerēšanas veidam Jūs gatavojaties un, kādas zivis plānojat ķert. Piemēram, mazām baltām zivīm būs nepieciešami āķi ar garāku kātiņu, apmēram 14-18 izmēra, un lielākām zivīm ir piemēroti āķi ar īsu kātiņu un lielāku galu, kuru izmērs ir atzīmēts ar 10-16.

Ir arī lietderīgi apsvērt materiālu. Visvienkāršākie un lētākie ir stiepļu āķi, taču tie būs pietiekami bieži jāmaina. Ja āķi satur vanādiju, varat būt pārliecināti, ka tie būs uzticami, kvalitatīvi, izturīgi un viegli. Augsti vērtēti tiek arī volframa āķi: tie ir mazāki, labāk iekļūst ūdens virsmā, tos ir vieglāk iemest un vieglāk kontrolēt. 

dazadu makskeresanas aku modeli


Mānekļi

Nav noslēpums, ka makšķerēšanas panākumi ir atkarīgi arī no izvēlētiem mānekļiem – izšķir sekojošus galvenos mānekļu veidus:

  • Dabiski mānekļi. Šādi mānekļi ir daļa no zivju ikdienas uztura – tie ar savu smaržu un garšu stimulē zivju apetīti. Tārpi un mušu kāpuri ir piemēroti lielākajai daļai zivju sugu, savukārt moskītu kāpurus ir ieteicams izmantot mazākām zivju sugām. Paturiet prātā, ka šādu mānekli Jūs varēsiet izmantot tikai vienu reizi.
  • Gumijoti mānekļi. Runājot par mākslīgiem, atkārtoti lietojamiem mānekļiem, ir vērts pieminēt arī gumijas mānekļus. Šādi mānekļi lieliski pievilina lielas, plēsīgas un veiklas zivis, jo to kustības ir ļoti līdzīgas vieglajiem upuriem.
  • Vobleri. Tas ir – viens no populārākajiem mānekļu veidiem, kuru var iedalīt vēl sīkākos iedalījumos. Lielāki vobleri ir lieliski piemēroti makšķerēšanai upēs, savukārt plānakus voblerus biežāk izvēlas dīķiem vai ezeriem. Ja plānojat noķert noteiktu zivju sugu, ir vērts apsvērt, kāds vobleris visvairāk ieinteresēs šo zivi – no tā arī būs atkarīga šī piederuma izvēle.

dazadi vobleru modeli makskeresanai

  • Vizuļi. Šis mānekļa veids ir viens no daudzpusīgākajiem ūdenstilpju ziņā: tos var izmantot jūrā, ezerā, dīķī vai upē. Taču ir obligāti jāņem vērā arī konkrētā zivs suga, darbības princips, laika apstākļi un pat ūdens krāsa. Piemēram, duļķainam ūdenim vislabāk ir piemēroti gaiši vizuļi, tumšākam un tīram ūdenim – matētas vizuļu nokrāsas.


Kas vēl ir jāņem vērā?

Izvēloties pamata makšķerēšanas piederumus, ir lietderīgi padomāt arī par šiem aspektiem:

  • Laika apstākļi. Atkarībā no laika apstākļiem tiek izvēlēti ne tikai iepriekš apskatītie piederumi, bet arī makšķerēšanas apģērbs un apavi. Šādam apģērbam ir jābūt ērtam, funkcionālam un aizsargātam no mitruma un lietus visos gadalaikos. Tomēr, ja plānojat makšķerēt aukstajā sezonā, ir vērts parūpēties arī par labu termoveļu, bet augšējam slānim izvēlēties apģērbu ar papildu sildīšanas funkciju.
  • Ērta piederumu organizēšana. Ir skaidri saprotams, ka makšķerēšanai ir nepieciešams pietiekami liels piederumu klāsts, un daudzi no tiem ir diezgan maza izmēra – ja vēlaties izvairīties no nekārtības un haosa, Jums vajadzētu padomāt, kur tos visus varētu uzglābāt. Tam ir paredzētas īpašas makšķerēšanas kastītes, futrāļi un pat somas, tāpēc, atkarībā no vajadzībām, Jūs viegli atradīsiet Jums piemērotāku variantu.
  • Papildu komforts. Lai makšķerēšana noritētu vēl vienmērīgāk, ir ieteicams ņemt līdzi nazi un knaibles, un, ja Jūs plānojat makšķerēt ziemas laikā, būs nepieciešams arī ledus urbis. Ja vēlaties vēl vairāk izklaides, Jums noteikti patīks arī eholotes: tās palīdzēs Jums izpētīt ūdens dziļumus un ļaus vēl ātrāk atklāt visvairāk apdzīvotas zivju vietas. Jūs atradīsiet vēl vairāk līdzīgu iespēju, tāpēc šajā gadījumā vissvarīgākais ir novērtēt to, ko Jūs faktiski varēsiet izmantot praksē.

Paturot prātā visus šos makšķerēšanas piederumus un vissvarīgākās nianses, Jūs būsiet pilnībā sagatavojušies makšķerēšanai un visiem gaidāmajiem šķēršļiem. Jums būs vajadzīga tikai pacietība – ja Jums patīks šāda veida aktivitāte, tad prasmes noteikti nāks ar laiku!

Pircējiem patika šis ieraksts

5/5
3 Pircēja vērtējums

Kā jūs novērtējat šo ierakstu?