Noderīgi padomi

Kā izvēlēties velosipēdu?

24 03 2023
antiks velosipeds pie dzeltenas sienas

Velosipēds ir transportlīdzeklis, kas ļauj pietiekami ātri, ekonomiski un ekoloģiski sasniegt galamērķi, vienlaikus nodrošinot kāju un citu ķermeņa daļu trenēšanu. 

Kad parādījās pirmais velosipēds? Lai gan bija daudz mēģinājumu, mūsdienu modelim līdzīgs variants tika izgudrots tikai 1817. gadā. Vairāk nekā 200 gadu laikā šīs sporta preces ir ievērojami mainījušās, tādēļ piedāvājam Jums ceļvedi, lai palīdzētu saprast, kā izvēlēties piemērotāko velosipēda izmēru, veidu un citus svarīgus parametrus.

gimene dodas atpusties uz parku ar velosipediem

Velosipēdu veidi

Domājot par to, kā izvēlēties divriteni, jāsāk ar pareizā velosipēda tipa atlasīšanu, vadoties gan pēc tā, kurš plāno braukt ar transportlīdzekli un kādā vidē tas biežāk tiks izmantots (piemēram, pa nelīdzenu apvidu, uz šosejas, pilsētā vai citur). Tāpat izvēli var ietekmēt arī Jūsu braukšanas paradumi, augums, kāju garums un, protams, personīgā gaume.

Pēc braucēja

  • Sieviešu velosipēds. Dāmām paredzētajiem velosipēdiem ir krietni zemāks šķērsstienis (gan auguma, gan anatomisko atšķirību dēļ). Mūsdienās arvien biežāk var novērot velosipēda stieņus izliektās formās, kuras dēvē arī par „gulbjiem“. Šāds risinājums (lielākoties pilsētas velosipēdiem) izvēlēts ne tikai tāpēc, ka braukt ar šādu velosipēdu ir ērtāk, bet arī tādēļ, ka pat, valkājot kleitu vai svārkus, braukšanas laikā uz šāda divriteņa var justies droši, jo kājas nebūs jāceļ pārāk augstu.

sieviete atbrauca ar velosipedu uz pludmali

  • Vīriešu velosipēds. Ņemot vērā, kāds ir vīriešu augums, kā arī viņu kāju garumu un citas anatomiskās atšķirības, kungiem piemērotajiem divriteņiem ir augstāks, horizontāli uzstādīts rāmja šķērsstienis, kas stiepjas no sēdekļa līdz pat stūrei. Turklāt šī tipa velosipēdi nereti sver daudz vairāk un ir stabilāki, lai labāk spētu izturēt lielāku vīrieša svaru un augumu, nodrošinot ērtu braukšanu.

virietis brauc ar velosipedu uz darbu

  • Bērnu velosipēdsŠo transportlīdzekļu atšķirība ir acīmredzama: bērnu velosipēdi ir daudz mazāki (jo arī mazuļu augums ir neliels), vieglāki un krāsaināki, turklāt to izvēli galvenokārt ietekmē riteņu izmēri un bērnu augums, nevis rāmja izmērs. Mazākiem bērniem pieejami modeļi ar papildu riteņiem, bet, atvasītēm paaugoties, jāatrod zelta vidus starp bērnu un pieaugušo divriteņa modeli, izvēloties atbilstošu velosipēda lielumu. 220.lv piedāvājumā atrodami dažādi bērnu divriteņi un bērnu trīsriteņi katra pircēja gaumei un budžetam.

berni brauc ar velosipediem

Pēc ceļojuma maršruta

  • Kalnu velosipēdsŠie transportlīdzekļi būs lieliska izvēle sarežģītākām bezceļa vai meža trasēm. Šādu velosipēdu raksturo platāki, biezi riteņi, ar labu amortizāciju, tāpēc lielisku manevrētspēju un ērtu vadāmību tie var saglabāt pat ļoti nelīdzenā reljefā. Kalnu pārvarēšanā palīdzēs lielāks pārnesumu daudzums, tāpēc Jūs būsiet pilnībā gatavi jebkurai situācijai.


kalnu velosipeds

  • Pilsētas velosipēds. Kā jau var saprast no nosaukuma, šāda veida transportlīdzekļi ir piemēroti vienmērīgiem, asfaltētiem pilsētas ceļiem. Šiem divriteņiem nav raksturīgs liels pārnesumu daudzums. Tie ir lieliski piemēroti ātrai un ērtai braukšanai uz darbu vai citām vietām. Papildu ērtību nodrošina ķermeņa vertikālais stāvoklis, ko nodrošina rāmja uzbūve, kā arī ir pieejami dažādi aksesuāri, kas bieži redzami uz šāda veida divriteņiem, piemēram, iepirkumu grozs vai skaists bagāžnieks.


pilsetas velosipedi

  • Šosejas velosipēdi. To uzbūve un rāmja materiāli izvēlēta ar mērķi nodrošināt pēc iespējas ātrāku braukšanu pa līdzenu ceļu. Rāmju izgatavošanā parasti izmanto alumīniju vai karbonu, kā arī uzbūve veidota tā, lai pēc iespējas mazāk noslogotu kājas un locītavas.

sosejas velosipeds

  • Hibrīda jeb krosa velosipēdsŠāda veida transportlīdzeklis ir universāls variants tiem, kuri nezina, kā izvēlēties starp kalnu un pilsētas velosipēdiem. Lai gan arī šie produkti nebūs tik ātri kā pilsētas, un tik izturīgi, kā kalnu velosipēdi, tie veiksmīgi pārvarēs jebkura veida ceļa segumu. Šāds modelis ir pietiekami viegls, kā arī ilgstoša atrašanās uz sēdekļa nenogurdinās. Šie divriteņi ir viena no labākajām izvēlēm tāliem braucieniem.


hibrida velosipeds

  • Elektriskais velosipēds. Šāda veida transportlīdzekļiem ir motors, kas nodrošina efektīvāku ceļošanu. Izmantojot šādu velosipēdu, Jūs varēsiet izbaudīt klasisko ceļojumu vai ceļot ar īpaša motora palīdzību. Starp tiem ļoti bieži var atrast saliekamos modeļus – šādi divriteņi ir īpaši ērti izmantojami kā videi draudzīgāka alternatīva automašīnām.


elektriskais velosipeds

  • BMX velosipēdsŠie divriteņi ir ļoti populāri jauniešu starpā, un tie ievērojami atšķiras no iepriekš apskatītajiem variantiem. Tos nereti izmanto dažādās sacīkstēs vai triku veikšanā, šķēršļu pārvarēšanā un citos eksperimentos uz velosipēdu rampām. Mazs, bet ļoti izturīgs rāmis, viegls svars, plati riteņi, taisna stūre un papildu kāju balsti – šīs ir šo velosipēdu galvenās atšķirīgās iezīmes.


bmx velosipeds

Labākais velosipēds: kā izvēlēties?

Ātrumi

Jo vairāk velosipēdam ir pārnesumu, jo vieglāk Jums būs pārvarēt dažādus maršrutus, taču iespējams, ka arī pats transportlīdzeklis būs daudz smagāks. Lēmumam vajadzētu būt atkarīgam no tā, pa kādiem ceļiem Jūs visbiežāk pārvietojaties. 

Ja Jums patīk pārgājieni ar stāviem pakalniem, lielāks pārnesumu skaits noderēs, taču, ja lielākoties braucat pa pilsētas ielām, pat tikai ar dažiem pārnesumiem, Jūs noteikti nejutīsiet to trūkumu.

Riteņu izmērs

Šī izvēle parasti ir atkarīga no velosipēda veida. Modeļi, kuriem ir 16 collu riteņi vai mazāki, definēti kā bērnu riteņi. 20-24 collu izmēru riteņi piemēroti jauniešiem, tomēr ar līdzīga izmēra riepām var veikt dažādus trikus, kurus iecienījuši BMX braucēji. Starp pieaugušajiem ir populāri 27,5 collu un 29 collu izmēri riteņiem, kurus uzskata standarta variantiem. Otrais variants būs nedaudz lēnāks, bet stabilāks, piemērots ilgākiem un sarežģītākiem braucieniem, savukārt pirmais variants ir lieliski piemērots braukšanai pa šoseju.

Lai zinātu, kā izvēlēties divriteni, ir arī lietderīgi ņemt vērā riepas platumu. Velosipēda riepas ar lielāku izmēru ļaus vieglāk pārvarēt sarežģītos maršrutus. Ja Jūs bieži dodaties pārgājienos pa bezceļiem un meklējat kalniem piemērotu modeli, velosipēds ar biezām riepām būs daudz drošāka un ērtāka izvēle.

Bremzes

  • V-brake raksturo vienkāršība, neliels svars un saprātīga cena. Tomēr, ja nolemsiet tās izmantot garākiem un grūtākiem ceļojumiem, nāksies nedaudz vilties: veiktspēja tiks samazināta, un pati sistēma nolietosies daudz ātrāk.
  • Bungu bremzes ir progresīvākas un daudz izturīgākas, nekā iepriekš minētais tips, tāpēc Jūs jutīsities droši ar tiem arī kalnos. Tiesa, šīs priekšrocības ietekmēs gan velosipēda cenu, gan svaru, kas noteikti būs krasi lielāks.
  • Disku bremzes ir īpaši uzticamas un tās neietekmē ārējie faktori – tās var izmantot pat ekstremālos apstākļos. Lai gan pats velosipēds būs nedaudz smagāks, bremzēšanas spēks nekad nepievils.

Rāmja izmērs

Pērkot divriteni, ir svarīgi zināt sev piemērotāko velosipēda izmēru. Dažādu veidu velosipēdiem ir atšķirīgs rāmja izmēru norādīšanas veids. Visbiežāk velosipēda izmērs tiek noteikts, vadoties pēc divriteņa sēdekļa stutes caurules garuma. Jo garāks braucēja augums, jo lielāku velosipēda izmēru (caurules garumu) jāizvēlas.

 Katra modeļa velosipēda izmērs parasti ir norādīts ražotāja instrukcijā, turklāt jāņem vērā, ka atšķirīgiem zīmoliem velosipēda lieluma noteikšana un mērvienības var atšķirties.

Divriteņa izmēru norāda atšķirīgās mērvienībās, vadoties pēc velosipēda tipa:

  • Kalnu velosipēdi - velosipēdu izmēru apzīmē no XS līdz pat XXL, kā arī centimetros (cm) vai collās (");
  • Šosejas velosipēdi - velosipēdu izmēru apzīmē no XXS līdz pat XXL, kā arī centimetros;
  • Hibrīdvelosipēdi - velosipēda izmēru apzīmē no S līdz XXL, kā arī centimetros vai collās;
  • Bērnu velosipēdi - tos parasti iedala pēc riteņu izmēra vai vecuma grupas, jo rāmja izmērs, sēdeklis un citas detaļas pielāgotas atbilstoši bērnu auguma un vecuma īpatnībām. Riteņu izmērs parasti norādīts collās.

Kā noteikt velosipēda rāmja izmēru?

Kā noteikt velosipēda rāmja izmēru, vadoties pēc tā, kāds ir Jūsu augums un kājas iekšējais garums? Lai izdarītu pareizo izvēli, jānoskaidro trīs svarīgi izmēri:

  • Jūsu augums. Lai augums tiktu noteikts precīzi un droši, jāstāv ar pakausi, lāpstiņām, dibenu un kāju papēžiem pie sienas. Augumu atzīmē uz sienas un pēc tam izmēra;
  • Jūsu kāju iekšējais augstums. To izmēra, atkal nostājoties pie sienas, lai dibens un kāju papēži tai pieskartos. Salieciet kājas kopā un ielieciet starp tām grāmatu, lai tā atrastos perpendikulāri sienai. Nofiksējot grāmatu vietā, pakāpjas uz priekšu un izmēra attālumu no grīdas līdz grāmatas augšmalai.
  • Jūsu roku platums. To mēra no vienas izplestas rokas pirkstu galiem, līdz otras rokas pirkstu galiem. Roku platumu izmanto, ja, nosakot augumu un kāju iekšējo garumu, velosipēda izmēru nevar noteikt viennozīmīgi. Tad jāizmanto "pērtiķa indekss" (ape index), proti, no roku platuma jāatņem augums. Ja iegūtais skaitlis ir pozitīvs, jāizvēlas lielāks velosipēda izmērs, bet, ja skaitlis ir negatīvs - labāk pirkt mazāku velosipēda izmēru.

Atbilstoši tam, kāds ir Jūsu augums, kāju augstums, un roku platums, velosipēdu izmēru jāatlasa, vadoties pēc konkrētā ražotāja modeļu izmēra tabulām. Tāpat mūsdienās tiešsaistē atrodamas dažādas velosipēda izmēru tabulas, kurās, vadoties pēc saviem parametriem, var tikt noteikts rāmja izmērs divritenim.

Rāmju materiāls

Šī iezīme arī palīdzēs identificēt noteiktas velosipēdu īpašības:

  • Alumīnija rāmji ir viegli, izturīgi un par pieņemamu cenu. Dažreiz tiek apgalvots, ka šī nav labākā izvēle sarežģītiem ceļa segumiem, tomēr, izvēloties modeļus ar labu amortizāciju, Jūs izvairīsieties no jebkādām problēmām.


  • Tērauda rāmji būs nedaudz smagāki, nekā iepriekš minētais tips, tomēr tas nodrošinās to izturību un uzticamību. Vienmērīgi un ērti ceļojumi – garantēti.


  • Oglekļa šķiedras rāmji ir vieglāki nekā alumīnija, bet izturīgāki par tērauda, tāpēc to kvalitāte pat nav apšaubāma. Tomēr, šai priekšrocībai ir sava cena – tieši šī iemesla dēļ šo materiālu izmanto augstākās klases velosipēdiem.


Papildu piederumi

Triecienus absorbējoša amortizācijas sistēma, ergonomisks sēdeklis, dubļu sargi, apgaismojums, kāju balsts, dažādas somas un futrāļi – šīs ir tikai dažas preces, kas var būt iekļautas velosipēda komplektācijā. Jo vairāk to ir, jo ērtāki būs Jūsu ceļojumi, tomēr tas bieži ir atkarīgs no tā, cik maksā labs velosipēds. Padomājiet, kādi aksesuāri un velo rezerves daļas Jums ir nepieciešamas – tad Jūs attiecīgi pieņemsiet pareizu lēmumu.

jauniesi brauc ar velosipedu pa pilsetas ielam

Apsverot visus šos aspektus, Jūs pietiekami ātri pieņemsiet lēmumu, kurš velosipēdu veids, rāmja izmērs un citi aspekti būs Jums piemērotākie. Ir plaša dažādu zīmolu velosipēdu, piemērām bieži pieprasīti ir Cube velosipēdi, Merida, Romet velosipēdi u.c. Vissvarīgākais ir šo transportlīdzekli pielāgot tieši Jūsu vajadzībām – tas ir ērta ceļojuma priekšnoteikums!

Pircējiem patika šis ieraksts

4.3/5
46 Pircēju vērtējumi

Kā jūs novērtējat šo ierakstu?