Noderīgi padomi

Kādu sulu spiedi izvēlēties?

16 08 2022
sieviete uzsak dienu ar svaigi spiestu apelsinu sulu virtuve

Daudzi no mums ir dzirdējuši par svaigas sulas priekšrocībām un par tās lielisko garšu, tomēr ne visiem ir zināms, ka ar šādiem dzērieniem ir iespējams eksperimentēt arī mājas apstākļos. Šīm nolūkam tiek izmantota īpaša ierīce – sulu spiede, ļaujot īpaši ērti pagatavot sulas no augļiem, dārzeņiem vai citiem dažādiem produktiem. Šīm ierīcēm ir diezgan plašs sortiments, tāpēc Jums būs rūpīgi jāapsver, kādu sulu spiedi iegādāties. Mēs esam izdalījuši galvenos kritērijus, kuriem ir jāpievērš vislielāka uzmanība.

sieviete izmanto sulu spiedi citrusaugliem virtuve

Ar ko lēngaitas sulu spiede atšķiras no parastās?

Apsverot, kādu sulu spiedi izvēlēties, gandrīz vissvarīgākā lieta, kas ir jāņem vērā, ir tās tips – tieši no tā ir atkarīga gan šo ierīču pielietojamība, gan vissvarīgākās īpašības. Visbiežāk tiek salīdzinātas centrifūgas un lēngaitas sulu spiedes, tomēr mēs apspriedīsim arī citus veidus.

Lēngaitas sulu spiedes

Ir iespējams ļoti īsi un kodolīgi izskaidrot, kas ir lēngaitas sulu spiede – šī ierīce aukstās spiešanās laikā saspiež Jūsu izvēlētos produktus un tādējādi atdala sulu no biezumiem. Šāda tipa virtuves ierīces pārsteigs Jūs ar sekojošām priekšrocībām:

  • Vairāk vitamīnu un barības vielu. Šīs sulu spiedes darbojas lēnāk un "vēsāk", tāpēc dzērienos paliek daudz vairāk dažādu barības vielu. Turklāt, šādi izspiestajā sulā esošie fermenti var saglabāties apmēram trīs dienas.
  • Iespējams izspiest lielāku sulas daudzumu.
  • Zems trokšņa līmenis.
  • Lieliski piemērota sulām no lapu dārzeņiem, zaļumiem, kāpostiem un citiem līdzīgiem produktiem. Ja esat zaļo kokteiļu cienītāji, Jūs noteikti novērtēsiet šīs sulu spiedes priekšrocības.

Taču ir vērts zināt arī šo ierīču trūkumus:

  • Ilgāks process. Kā jau no paša nosaukuma ir saprotams, šāda sulu spiede savu darbu veic nedaudz lēnāk. Turklāt, dažos gadījumos lielākus produktus var būt nepieciešams nedaudz sasmalcināt.
  • Augstāka cena. Lai gan tas noteikti nav akmenī cirsts, šāda tipa ierīces bieži maksā nedaudz vairāk kā parastās sulu spiedes – tomēr šādā gadījumā ir vērts sagaidīt dažādas akcijas un izpārdošanas.
  • Dzērienos var būt pamanāms arī neliels biezumu daudzums. Tomēr sula parasti nenosēžās un ir bez jebkādām putām.

Centrifūgas sulu spiedes

Ir pazīstamas arī kā centrbēdzes, šāda tipa sulu spiede ir viena no pircēju visbiežākajām izvēlēm. Tās darbības princips ir ļoti vienkāršs: asmeņi ātri sasmalcina Jūsu izvēlētos produktus, izlaiž tos caur režģi, un centrbēdzes spēks atdala šķidrumu no biezumiem. Rezultātā mums ir iespēja izbaudīt sekojošās priekšrocības:

  • Efektivitāte. Salīdzinot ar iepriekš apspriesto sulu spiedes tipu, šīs ierīces darbojas ievērojami ātrāk, un daudzās no tām izdodas salikt daudz lielākus produktus, iepriekš nesasmalcinot.
  • Sulā nepaliek biezumi.
  • Īpaši pievilcīga cena. Lai gan to vērtība ir atkarīga no konkrētajām iespējām, bieži šāda tipa modeļus varēsiet iegādāties ievērojami lētāk.
  • Iespējams pielāgot dažādiem augļiem un dārzeņiem. Tomēr jāpatur prātā, ka šāda ierīce nebūs piemērota zaļumiem un ogām.

Tomēr ir jāpievērš uzmanība arī šiem trūkumiem:

  • Lielāks troksnis. Atšķirībā no iepriekš apspriestā tipa modeļiem, šīs ierīces darbojas daudz skaļāk, tādēļ, ja Jūs plānojat veikt šo darbu, kamēr Jūsu bērni guļ, maz ticams, ka šī ierīce viņus nepamodinās.
  • Tiek izspiests mazāks sulas daudzums.
  • Dzērieni nav tik bagāti ar barības vielām. Liels ātrums un siltums iznīcina lielāko daļu labvēlīgo fermentu. Turklāt, no šādām sulām bieži sāk atdalīties ūdens un veidoties nogulšņi, ka arī bieži veidojas putu slānis.

Citi sulu spiežu tipi

Apsverot, kādu sulu spiedi izvēlēties, jāpatur prātā arī tas, ka eksistē vēl divi, specifiskiem darbiem piemērotas sulu spiedes. Roku sulu spiedes modeļi neizmanto elektroenerģiju un nerada troksni, un tās var izspiest sulas gan no zaļumiem, gan no dažādiem augļiem un dārzeņiem. Tiesa, viss darbs būs jāpaveic pašam, tāpēc šāds process var aizņemt kādu laiku.

sulu spiede citrusaugliem ar citronu blakus

Tikmēr citrusaugļu sulu spiedes, kā norāda pats nosaukums, tiek izmantotas tikai citrusaugļu produktiem. To cena ir pietiekami zema, un izmantošana – ļoti vienkārša. Viss, kas Jums ir jādara, ir jāsagriež izvēlēto produktu uz pusēm un, novietojot to uz rotējošā uzgaļa, labi jāizspiež. Tiesa, ja vēlaties eksperimentēt ar citiem produktiem, Jums būs jāizmanto cita tipa sulu spiedes.


Svarīgākās sulu spiedes īpašības

Apsverot, kādas sulu spiedes ir vislabākas, Jums ir jāpievērš uzmanība arī sekojošām niansēm:

  • Tilpums. Šajā gadījumā viss ir ļoti vienkārši: jo lielāks ir sulas spiedes tilpums, jo vairāk sulas varēs izspiest vienā reizē. Lielai ģimenei attiecīgi būs nepieciešams daudz lielāks trauka tilpums nekā tiem, kuri plāno izbaudīt svaigu sulu vienatnē.
  • Jauda. Jo lielāka būs jauda, jo vieglāk sulu spiede tiks galā ar cietākiem produktiem. Optimālākā jauda parasti svārstās no 400 – 700W, tomēr, ja Jūs gatavojaties izspiest sulu no cietākiem augļiem vai dārzeņiem, Jums var būt nepieciešama arī 1100 - 1200W jaudas sulu spiede.
  • Motora apgriezienu skaits. Jo lielāks tas ir, jo vairāk šķidruma tiks izspiests. Tomēr, ja produkti ir ļoti sulīgi, ir iespējams aprobežoties arī ar mazāku ātrumu – dažos modeļos šo motora apgriezienu skaitu ir iespējams pielāgot tieši Jūsu vajadzībām.
  • Troksnis. Šis aspekts būs atkarīgs no veida, jaudas un īpašām konstrukcijas iespējām. Ja klusa darbība Jums ir ļoti svarīga, pievērsiet uzmanību konkrētās ierīces trokšņa decibeliem.
  • Dizains. Sulu spiedēm medz būt dažādi stili un krāsas – ja šī ierīce stāvēs redzamā vietā, pārliecinieties, ka tās dizains atbilst vispārējam virtuves stilam.

sulu spiede ar modernu dizainu uz virtuves galdaliela un erta virtuves sulu spiede blakus augliemvirtuves kombains sulu spiede gaisa virtuve

Papildu sulu spiedes priekšrocības

Sulu spiedēm var būt papildu priekšrocības, kas darbu padara vēl vieglāku. Īpaši ir vērts padomāt par šādām iespējām:

  • Stikla trauks. Ja trauks būs izgatavots no stikla, Jūs varēsiet redzēt cik daudz sulas jau ir izspiests. Dažiem modeļiem ir arī marķētas tilpuma vienības.
  • Garāks vads. Šī detaļa ievērojami atvieglos ierīces atrašanos Jūsu virtuvē. Pievērsiet uzmanību arī tam, vai vadam ir sava uzglabāšanas vieta: tas nodrošinās drošāku un ērtāku vidi, kad šo ierīci nelietosiet.
  • Vienkārša kopšana. Jo mazāk mazgājamo daļu būs Jūsu sulu spiedē, jo mazāk problēmu Jums sagādās tās uzturēšana. Dažiem modeļiem noņēmamās detaļas ir mazgājamās trauku mazgājamajā mašīnā – tas arī atvieglos šīs ierīces apkopi.

tetis un dels taisa apelsinu sulu ar sulu spiedi virtuve

Apsverot visus šos aspektus, Jūs ļoti viegli izlemsiet, kāda sulu spiede Jums ir vispiemērotāka. Šo ierīču izvēle ir ārkārtīgi plaša, tāpēc vissvarīgākais ir precizēt savas vajadzības un padomāt par to, ar kādiem produktiem Jūs visbiežāk lietosiet šo ierīci.

Pircējiem patika šis ieraksts

5/5
14 Pircēju vērtējumi

Kā jūs novērtējat šo ierakstu?