Kur likt ābolus?

Ziņojums ir pievienots Xnet.lv, augusts 15, 2018

Avots: pinterest.com

 

Ražas laiks pašā plaukumā un jau trūkst ideju ābolu lietošanai?

Kā ābolus uzglabāt ziemai un kā tos sagatavot daudzveidīgi tūlītējai lietošanai?

 

Glabāt svaigus līdz pavasarim.

Ir šķirnes, kas pie noteiktiem apstākļiem pagrabā lieliski glabājas līdz pavasarim, taču ziemas ābolu šķirnes augļi vācami ir vēlā rudenī un tos vajag rūpīgi nocelt no koka zariem. Iecienītākās ziemas ābeļu šķirnes:

 

Auksis - iecienīts, jo Auksis šķirnes ražo stabili labas kvalitātes augļus (augļi palieli vai lieli, divkrāsaini, saldskābi), tos var lietot ilgi un tiem ir universāla izmantošana. Koks ir ražīgs un slimībizturīgs.

Saltanat - augļi ir ļoti izskatīgi un stingri. Koks ir ziemcietīgs un ražīgs.

Spartans - augļi sliktākos apstākļos var būt nelieli. Koks ir prasīgs, tam patiks siltā vietā un auglīgā augsnē. Augļi palieli, tumši sarkani, saldskābi vai saldi. Tie ir izskatīgi, garšīgi, ilgi uzglabājami. Koka vainags ir viegli veidojams, tas ir regulāri ražīgs, kokam ir laba izturība pret kraupi.

Avots: christinas-garden.blogspot.com

 

Dace - augļiem pie blāvāka apgaismojuma veidojās plankumaina virskrāsa. Rudens un agras ziemas augļi nebirst, tie paliek kokā. Sākoties ražošanai koks var slimot ar miltrasu. Taču augļi vienmēr lieli un garšīgi saldskābi un vairāk saldi, kokā ļoti noturīgi, pašizretinās, samērā labi glabājas. Imūna pret kraupi.

Belorusskoje Maļinovoje - ražo vēlu, augļi vidēji lieli, purpursarkani, saldskābi vai skābeni. Augļi ir ilgi uzglabājami, izskatīgi un ar labu garšu. Koks ir ļoti ražīgs, ziemcietīgs, izturīgs pret vēzi. Augļiem nepieciešams pirms izziedēšanas atbrīvot vainagu normējot ražu, ja to nedara krasi pazeminās kvalitāte, slikti izgaismotā vainagā vāji krāsojas un metas puve. Koks mēdz ražot caur gadu un tam ir zema izturība pret kraupi.

 

Spiest sulu

Bagātai ābolu ražai noderēs sulu spiede, turklāt ar lielāku ietilpību (20 – 30 l) un smalcinātājs. Pie liela apjoma procesu būtiski atvieglos hidrauliska spiede un elektriskais smalcinātājs, kas pieejami ar dažādu jaudu un ietilpību. Ja sulu spiež mājas kārtībā, pēc spiešanas to labāk izkāst, pēc tam sulu uzkarsē un karstu pilda traukos. Burkām var likt gan parastos vāciņus (vēsā vietā glabāsies līdz vasarai), gan aizvalcēt (izturēs vairākas sezonas). Labs risinājums ir maisi, kas aprīkoti ar hermētisku aizdari un krānu un ir ērti uzglabājami.

 

Avots: shutterstock.com 

Žāvēt

Žāvēti āboli, senos laikos bija katra bērna gardums, tagad tās dēvē par sukādēm (taču tās gatavojot, augļi vispirms izmērcēti sīrupā). Žāvēto saldumu katrs var pagatavot mājās arī pats. Žāvēt var gan pēc vecās metodes, saverot ābolu šķēlītes virtenēs un žāvējot siltā vietā, cepeškrāsnī, uz padzisušas plītskrāsns virsmas, tagad arī izmantojot mūsdienu sadzīves tehnikas ierīci – produktu žāvētāju.

Produktu žāvētāji, kas darbojas ar karstā gaisa plūsmu, izmaksā, sākot no 50 eiro. Pieejami dažāda izmēra žāvētāji ar trim un līdz pat 10 plauktiņiem, tie ir ar dažādu jaudu un regulācijas iespējām.

Kaltēt ābolus elektriskajā žāvētājā ir viegli, tikai ieliec ābolus, noregulē temperatūru, un pēc noteikta laika izņem gatavu našķi.

 

Vārīt I

Bez svaigu ābolu glabāšanas, droši vāram zapti (ievārījumu) klāt liekam cukuru un gatavs… piemirsies kā pareizi? Klasiski to dara tā..

Tev vajadzēs:

  • 3kg stingri rudens āboli

  • 1kg cukurs

  • 0.5l ūdens

  • 1gb citrons

  • 5gb krustnagliņas

Vispirms ābolus nomazgā, nomizo, izņem serdes. Sagriež plānās šķēlītēs. 3-4l katlā ieber cukuru, ielej ūdeni, pievieno krustnagliņas. Visu uzvāra līdz cukurs izkusis. Pievieno 1/2 sagriezto ābolu un vāra vidējā karstumā, līdz tie gandrīz pilnībā izšķīduši. Pieber otru pusi ābolu, vāra līdz mīksti. Pievieno viena citrona sulu, un turpina karsēt, kamēr ievārījums sabiezējis. Vārošu lej izmazgātās un sausās burkās, aizvāko un pakāpeniski atdzesē.

 

Ieteikums!

Visus ievārījumus un konservējumus atdzesēt pakāpeniski zem segas. Šķidrākos apgāžot uz vāciņa, taču ābolu ievārījums, ieliets burkā, sāk jau biezēt, tādēļ to atstāt ar vāciņu uz augšu.

Avots: 123rf.com

 

Zapti, savukārt, varēsi izmantot dažādu desertu un konditorejas izstrādājumu pagatavošanai, kā arī zaptes receptei var būt visdažādākās variācijas (pievieno kanēli, brūklenes u.c.), lai Tava zapte garšotu vislabāk!

 

Vārīt II

Kompots - gardam mirklim ziemā!

Tev vajadzēs:

  • 2.5kg āboli

  • 450 g cukurs

  • 1 l ūdens

Ābolus nomizo, izgriež serdes, sagriež daiviņās, pilda burkās, pārlej ar sagatavotu cukura sīrupu tā, lai āboli būtu pārsegti. Burkas noslēdz ar vāciņu vai aptin ar pārtikas plēvi, ievieto katlā, pārlej ūdeni un sterilizē 25-30 minūtes ievērotjot vienmērīgu temperatūru. Tad burkas izņem no ūdens, aizver, pārsedz un atdzesē.

Ābolus pirms sterilizēšanas var apvārīt 3-5 minūtes cukura sīrupā.

 

CEPT I

Vīnes strūdele…

  • 1 iepakojums gatavas kārtainās mīklas

  • 1 sauja riekstu (pekanrieksti, lazdu, mandeļu un vai valrieksti)

  • 3 vidēja lieluma saldskābie āboli

  • 1 ēdamkarote kanēļa

  • 4 ēdamkarotes cukura

  • 2 ēdamkarotes miltu

  • 50 g rozīnes pēc izvēles

  • 50 g sviesta

  • 1 ola

Vispirms sagatavo mīklu, tā ir jāatlaidina. Tas aizņems aptuveni 30 min. Mīklu izrullē ļoti plāni. Uz cepešpannas liek cepamo papīru un uz tā izklāj plāni izrullēto mīklu. Ābolus nomizo, rūpīgi izņem serdes un smalki sagriež aptuveni 1 cm lielos gabalos. Tos bļodā jauc kopā ar izmērcētām rozīnēm sviesta gabaliņiem, miltiem, garšvielām un riekstiem. Pildījumu izkārto uz mīklas pa vidu, sāna malas iegrieš strēmelēs un no viena gala sapin pīni strūdeles virspusē.

Sakultu olu vienmērīgi ar otiņu uzziež pīrāgam, lai tas skaisti spīdētu. Svarīgi ir no virspuses atstāt pietiekami daudz spraugas caur kurām var piekļūt karstais gaiss.

Cep 180°C grādu temperatūrā apmēram 30 minūtes, kamēr pīrāgs vienmērīgi pacēlies un ir zeltaini brūns.

Avots: rockreciepes.com

Kad tas ir gatavs, var pārkaisīt ar pūdercukuru. Tradicionāli šo pīrāgu pasniedz karstu ar aukstu vaniļas saldējumu, kas pārliets ar šokolādi, taču tas lieliski garšo arī atdzisis.

CEPT II

Ātrajai plātsmaizei ar āboliem, Tev vajadzēs:

  • 250 g kefīrs vai skābs krējums

  • 2 gab. olas

  • 190 g milti

  • 90 g cukurs

  • 1 TK cepamais pulveris

Virspusei:

  • 3 gab. āboli

  • kanēlis

Dzeltenumus sakuļ ar cukuru, samaisa kopā ar olubaltumiem, miltiem, cepamo pulveri un kefīru vai krējumu.

Mīklu lej uz plāts ieklātā cepampapīra, pārliek ar ābolu šķēlītēm, pārkaisa ar kanēli un cep 20-25 minūtes 250°C.

Pasniegt atdzesētu.

 

CEPT III

Cepeškrāsnī ceptiem āboliem, Tev vajadzēs:

  • ābolus

  • cukuru

  • putukrējumu vai plombīra saldējumu

Izņem serdes, uzkaisa cukuru, cep cepeškrāsnī 15 minūtes un pasniedz ar putukrējumu vai plombīra saldējumu.

Avots: ingredientes.pt

Lai Tev bagāta ābolu raža!

 

Tavs xnet.lv